Puc deduir-me l'assegurança de salut com a autònom i quins requisits i límits hi ha?
Revisat per Axel Castillo · Data d'actualització:
Els treballadors autònoms poden deduir-se a l'IRPF la prima de l'assegurança de salut com a despesa de la seva activitat econòmica. La deducció té requisits concrets, regulats a l'article 30.2.5a de la Llei 35/2006 de l'IRPF, i convé complir-los tots per evitar problemes en una comprovació d'Hisenda.
Requisits per deduir l'assegurança de salut com a autònom
- Règim d'estimació directa. El rendiment de l'activitat s'ha de calcular per estimació directa, normal o simplificada. Si l'autònom tributa per mòduls (estimació objectiva), la prima no és deduïble.
- Persones cobertes. És deduïble la part de la prima que cobreixi el mateix autònom, el seu cònjuge i els fills menors de 25 anys que convisquin amb ell.
- Límit anual. El màxim deduïble és de 500 € l'any per cada persona assegurada, o 1.500 € si la persona té discapacitat. L'excés no és deduïble.
- Titularitat i pagament. La pòlissa ha d'estar a nom de l'autònom com a prenedor i la prima l'ha de pagar ell.
- Tipus d'assegurança. Ha de ser una assegurança de malaltia o d'assistència sanitària. Les assegurances que només paguen un subsidi o una indemnització per baixa no entren en aquesta deducció.
Documentació que convé conservar
És recomanable guardar el rebut o el certificat anual de l'asseguradora amb el desglossament de la prima per assegurat. Així es justifica que s'aplica correctament el límit de 500 € per persona i que només es dedueix la part que correspon a les persones admeses per la llei.
Com s'aplica: rendiments d'activitat i model 130
La prima es computa com a despesa en els rendiments de l'activitat econòmica, no com una deducció en la quota. Per això, a més de a la declaració anual de la renda, es pot incloure en els pagaments fraccionats trimestrals del model 130, cosa que redueix el que s'avança a Hisenda durant l'any.
I l'IVA de l'assegurança de salut?
Les primes d'assegurances estan exemptes d'IVA. El rebut no porta IVA, de manera que no hi ha IVA suportat per deduir a les declaracions trimestrals.
Exemple pràctic
Una autònoma en estimació directa simplificada té una assegurança de salut que la cobreix a ella, al seu cònjuge i a un fill de 15 anys que viu amb ells. Podria deduir fins a 1.500 € l'any (500 € per cada assegurat). Si la prima total fos superior, l'excés no seria deduïble. Si en lloc d'estimació directa tributés per mòduls, no podria deduir res per aquest concepte.
Recomanació
Abans d'incloure la despesa a la comptabilitat, reviseu que la pòlissa està al vostre nom, que el certificat de l'asseguradora detalla la prima de cada assegurat i que totes les persones cobertes compleixen els requisits. Una revisió professional de la comptabilitat de l'autònom ajuda a aprofitar aquesta despesa sense risc.
Servei relacionat: Comptabilitat d’autònoms
Voleu que estudiem el vostre cas?
M'interessaConsultes relacionades
- Es poden emetre algunes factures a l'any sense ser autònom o m'he de donar d'alta encara que sigui només un mes?
- Puc emetre factura si venc el meu vaixell com a particular a una empresa que el compra amb un lísing?
- Puc estar empadronat a Eivissa i continuar sent resident fiscal a Madrid? Em serveix el padró per al descompte de resident en vols?

