Naar de inhoud

Kan ik als zelfstandige (autónomo) in Spanje mijn zorgverzekering aftrekken en welke voorwaarden en limieten gelden er?

Gecontroleerd door Axel Castillo · Laatst bijgewerkt:

In het kort. Ja. Een zelfstandige in de estimación directa (directe winstbepaling, normaal of vereenvoudigd) kan de premie van de zorgverzekering aftrekken als bedrijfskosten (art. 30.2.5 LIRPF, Spaanse inkomstenbelastingwet). Dit geldt voor de verzekeringnemer, de echtgenoot en inwonende kinderen jonger dan 25 jaar. De limiet is € 500 per verzekerde per jaar, of € 1.500 bij een handicap.

Zelfstandigen in Spanje (autónomos) kunnen de premie van hun zorgverzekering voor de IRPF (Spaanse inkomstenbelasting) aftrekken als kosten van hun onderneming. Voor deze aftrek gelden specifieke voorwaarden, vastgelegd in artikel 30.2.5 van Wet 35/2006 op de IRPF, en het is verstandig ze allemaal na te leven om problemen bij een controle door de Belastingdienst (Hacienda) te voorkomen.

Voorwaarden om de zorgverzekering als autónomo af te trekken

  • Estimación directa. De winst moet worden bepaald volgens de estimación directa (directe winstbepaling, normaal of vereenvoudigd). Wordt de zelfstandige belast volgens módulos (estimación objetiva, forfaitair stelsel), dan is de premie niet aftrekbaar.
  • Verzekerde personen. Aftrekbaar is het deel van de premie voor de zelfstandige zelf, zijn of haar echtgenoot en inwonende kinderen jonger dan 25 jaar.
  • Jaarlijkse limiet. Maximaal aftrekbaar is € 500 per jaar per verzekerde persoon, of € 1.500 bij een handicap. Het meerdere is niet aftrekbaar.
  • Verzekeringnemer en betaling. De polis moet op naam van de zelfstandige als verzekeringnemer staan en de premie moet door hem of haar worden betaald.
  • Soort verzekering. Het moet gaan om een ziektekosten- of zorgverzekering. Verzekeringen die alleen een dagvergoeding of uitkering bij arbeidsongeschiktheid betalen, vallen niet onder deze aftrek.

Te bewaren documenten

Bewaar de premienota of het jaaroverzicht van de verzekeraar met de uitsplitsing van de premie per verzekerde. Zo kunt u aantonen dat de limiet van € 500 per persoon correct is toegepast en dat alleen het deel voor de wettelijk toegestane personen is afgetrokken.

Toepassing: winst uit onderneming en Modelo 130

De premie wordt als kostenpost meegenomen in de winst uit de economische activiteit, niet als heffingskorting. Daarom kan zij, naast de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, ook worden opgenomen in de driemaandelijkse voorschotbetalingen van het Modelo 130 (kwartaalaangifte inkomstenbelasting voor zelfstandigen), waardoor u gedurende het jaar minder vooruitbetaalt.

En de btw op de zorgverzekering?

Verzekeringspremies zijn vrijgesteld van IVA (Spaanse btw). Op de nota staat geen btw, dus er is geen voorbelasting terug te vragen in de kwartaalaangiften.

Praktijkvoorbeeld

Een zelfstandige vrouw in de vereenvoudigde estimación directa heeft een zorgverzekering voor zichzelf, haar echtgenoot en hun inwonende zoon van 15 jaar. Zij kan tot € 1.500 per jaar aftrekken (€ 500 per verzekerde). Is de totale premie hoger, dan is het meerdere niet aftrekbaar. Zou zij in plaats van estimación directa volgens módulos worden belast, dan kan zij hiervoor niets aftrekken.

Advies

Controleer voordat u de kosten boekt of de polis op uw naam staat, of het overzicht van de verzekeraar de premie per verzekerde vermeldt en of alle verzekerden aan de voorwaarden voldoen. Een professionele controle van uw boekhouding als zelfstandige helpt u deze kosten zonder risico te benutten.

Bijbehorende dienst: Boekhouding voor zelfstandigen (autónomos) in Spanje

Zullen wij uw situatie bekijken?

Ik heb interesse

Gerelateerde vragen

← Alle vragen bekijken

Disclaimer. Deze vragen en antwoorden zijn opgesteld op basis van concrete gevallen die niet algemeen toepasbaar hoeven te zijn. Neem voor persoonlijk advies contact met ons op: de antwoorden zijn mogelijk niet van toepassing op uw situatie en kunnen leiden tot een nadelig of onrechtmatig resultaat. Het bedrijf is niet aansprakelijk voor de inhoud van deze vragen en antwoorden, omdat elke beslissing een fiscale analyse van het specifieke geval vereist.

Tijd om kennis te maken

Neem contact met ons op; wij antwoorden binnen 24 uur